Pirtanauha

Perinteinen pirtanauha
Pirtanauhalla on pitkät perinteet ja monet yhdistävätkin ne suomalaisiin kansallispukuihin. Pirtanauhoja on myös käytetty pää-ja sukkanauhoina, vöinä ja laukkujen tai mekkojen koristeina. Itse muistan tehneeni ensimmäiset pirtanauhat yläasteen käsityötunnilla. Tätä lämmintä muistoa vasten lähdin opettelemaan lähes neljäkymmentä vuotta myöhemmin pirtanauhan tekoa toistamiseen.
Pirtanauhan tekoprosessi

Pirtanauhan tekemiseen tarvittavat välineet:
• nauhapirta
• sukkula, käpy tai lasta
• loimilanka (ne langat, jotka tulevat näkymään pirtanauhassa, ei ole kuvassa)
• kudelanka (lanka, joka kulkee sukkulan mukana, ei ole kuvassa)
• virkkuukoukku (tai ns. hengetön), jolla pujotetaan loimilangat nauhapirtaan
Näiden lisäksi koin toimivaksi käyttää ruuvipuristinta, johon toinen pää kiinnitetään. Toinen pää kiinnitetään vyötärölle asetettuun vyöhön (ja siinä hyvä vinkki Tiina-opelta oli käyttää pussinsulkijaa). Matonkudepätkällä sidoin loimet ruuvipuristimeen kiinni.
Itse tykästyin puuvillalankaan, josta tulee kivan napakka ja kestävänoloinen pirta, mutta yhtä hyvin voi tehdä villalangasta tai vaikka paperinarusta!

Ensimmäiseksi on valittava pirtanauhaan käytettävät langat, värit ja kuvio. Nauhapirran keskelle on myös hyvä merkitä keskikohta, niin pysyy kuviossa paremmin kärryillä. Kuvion suunnittelun voi tehdä ihan kynällä ja paperilla, mutta siinä voi myös käyttää hyväkseen seuraavan linkin ohjelmaa https://www.raktres.net/seizenn/editor.html. Suosittelen tätä lämpimästi, sillä siinä saa hyvän yleiskuvan koko pirran kuviosta, värien menekistä ja lankojen kappalemäärästä.
Seuraavaksi tulee leikata sopivat pituiset langat = luoda loimet. Tässä voi käyttää apuna ylösalaisin käännettyä jakkaraa. Itse koin kuitenkin kätevimmäksi leikata esim. pöydän reunaa hyväksikäyttäen tietyn määrän lankoja (lankamäärät löytyvät esim. yllä olevasta ohjelmasta kätevästi laskettuna). Alla olevassa kuvassa loimet on jo luotu ja sotkut selvitetty.


Seuraavaksi pujotellaan langat nauhapirtaan virkkuukoukun avulla. Tässä tulee olla tarkka, että pujottelee langat suunnitelman mukaan. Osa langoista pujotellaan 'piin' = pienen reiän ja osa isomman reiän läpi. Mallikerta muodostuu näin ollen kahdesta kerroksesta, joita kutsutaan ylä- ja alaviriöksi.
Kun kaikki langat ovat nauhapirrassa, tulee selvittää 'lankahässäkkä', mikä todennäköisesti on syntynyt lankojen päissä. Selvityksen jälkeen laita solmu kumpaankin päähän. Kiinnitä toinen pää ovenkahvaan tai ruuvipuristimen ja toinen vyötärölläsi olevaan vyöhön.

Lankarivistön ylä- ja alaviriö nousevat kutoessasi ylös ja alas, sukkula (=käpy) kulkee niiden välillä.
Pidä huolta, että pirtanauhan leveys pysyy jotakuinkin
samanlaisena pitkin matkaa. Näin nauhasta tulee kaunis ja tasainen.
Tässä kuviossa ei tarvinnut poimia lankoja (kuten alla olevassa sydänkuviossa), joten kutominen oli helppoa. Suurin työ onkin mielestäni loimien luomisessa ja pujottelussa nauhapirran reikien läpi.
Sydänkuvio

Kuvassa suunnitelma sydänkuviosta (epämääräisine muistiinpanoineni).
Tämä kuvio oli jo hieman mutkikkaampi, sillä siinä piti jokaisella kierroksella poimia ylä- ja alaviriöstä tietyt langat. Kokonaisuuden hahmottamisen ja muutaman tunnin työstämisen jälkeen tämäkin onnistui! Poimittavasta kuviosta löytyy hyvä ohjevideo tästä.

Kokeilin sydänpirtaan ohutta neon-villalankaa, joka toimi kivasti. Värit ovat kertakaikkisen huikeat! Villalangasta tulee hieman pehmeämpi ja 'lötkömpi' nauha kuin puuvillalangasta.

Koristelin sydänpirtanauhalla puisen koristesydämen kotiini.
Heijastin-pirta

Kokeilin tehdä paksuhkosta heijastavasta villalangasta ns. heijastin-nauhan. Yllä yksinkertainen kuvio tähän, joka olikin helppo ja nopea toteuttaa.
Jos katsot tarkkaan alla olevaa kuvaa, huomaat, että osa kudelangasta (näkyy kuvan ylemmässä nauhassa) on valkoisella, osa mustalla. Halusin kokeilla kudelangan merkitystä nauhassa ja näin sain konkreettisen esimerkin.

Pirtanauha on takaa kiinnitetty tarranauhoin, jolloin se on helppo kiepauttaa joko käteen tai jalkaan. Ja ei muuta kuin lenkille!

Yllätysnauha

Yllä olevassa suunnitelmassa tarkoituksenani oli tehdä ruutupirtanauha, mutta ei siitä ruutua tullut =). Lopputulos on silti hauska. Epäsännöllisen villi kuvio syntyi vahingossa.
Aion käyttää tätä leveähköä nauhaa mustan mekon piristyksenä, ks. kuva alla.


Haluan silti kokeilla vielä ruudun tekoa. Tein alla olevan suunnitelman tietokone-ohjelmalla, jolla oli helppo varmistaa ruudullisuus. Ehkäpä onnistun tällä kerralla!

Pirtanauhasuunnitelmia tulevalle talvelle

Opettajallamme Tiina Hyvärisellä oli mukana 'Nauhoja'-kirja, josta löytyikin monenlaisia ohjeita ja kuvia. Kiitos kaikesta Tiina!
Ps. Tästä linkistä löytyy lisää pirtanauhakirjallisuutta:
Inspiraatio on mottomme:
https://inspiraato.blogspot.com/2012/12/pirtanauhakirjallisuutta.html
