Mosaiikki

Yksilöllinen mosaiikki
"Pienistä vierekkäin astelluista värillisistä lasi-, kivi- tai keramiikkapalasista tehty sommitelma" (Wikipedia)
Mosaiikin avulla voi tehdä vanhoista tavaroista uniikkeja taideteoksia. Samanlaista ei taatusti ole toisella. Tähän voi käyttää ostettuja mosaiikkipaloja, lasihelmiä, peilejä tai kodin kätköistä rikkimenneitä posliini- ja lasiesineitä. Vain taivas (ja vähän osaaminenkin) on tässä rajana!
Välineet ja asenne kohdilleen

Asenne kohdilleen! Totuuden nimissä täytyy sanoa, että ensimmäiset mosaiikkityöt tuottivat hieman tuskaa, sillä niistä ei ihan tullut toivotunlaisia. Viikon opettelun jälkeen on kuitenkin perusasiat joten kuten hallussa, joten seuraavaa kertaa varten voin jo suunnitella meneväni askeleen eteenpäin.

Etsin kaapeista ihan aluksi vanhat rikki menneet astiat ja käväisin myös kirpparilla hakemassa vähän lisää.

Esimerkiksi yllä oleva kirppislöytö saa pikkuhiljaa uuden elämän.

Mosaiikin teossa on tärkeää hyvät suojavarusteet; suojalasit ja hanskat - sekä laastin sekoittamisessa maski.

Alkuvalmisteluihin kuuluu laatan pieniminen oikeilla työkaluilla (mosaiikkipihdit ja laatta/lasiveitsi).


Kärsimättön luonteeni ei malttanut pieniä kaikkia paloja kovin kauniisti, vaan osa joutui 'vasaran alle'. Yläkuvassa lapsuuteni lautanen, josta tyttärenikin ovat (riidelleet ja) syöneet.
Mosaiikkipalat voi liimata alustaansa joko puuliimalla tai jos on vastakkain kovin kiiltävät pinnat, niin laattaliimalla, kuten itse tein. Onneksi meillä oli Anna-ope tukena ja apuna, kun kaikki oli itselle aivan uutta. Kiitos!

Yllä olevassa kuvassa olen käyttänyt myös pieniä kiviä ja joitakin helmiä kukkapurkin reunan koristeena (purkki kuvassa ylösalaisin, jolloin sain alaosan palat helpommin liimattua). Olikin hauska ymmärtää, että mosaiikkiin voi upottaa monenlaista materiaalia. Muistojen säilyttämisessä tämä on oivallinen keino!
Alakuvassa puutarjottimen liimailun aloitusta - ja seuraavassa valmiiksi liimatut palat (ilman laastia). Laitoin mukaan rikki menneen peilin paloja sekä joitakin lasihelmiä mukaan. Mustat pienet neliöt ovat minimosaiikkipaloja.



Käytin yllä olevaa saumauslaastia saumaamiseen. Laasti sai olla yllättävän paksua (kuva alla), joka sitten levitettiin esim. vanhalla nuolijalla tai vaikka ihan sormin (suojahanskojen kera).


Yllä kuvassa näet juuri saumatun työn- aika sotkuista puuhaa! Nyt ehkä osaisin siistiä laastia tuostakin hieman enemmän pois =).

Kun laastit on laitettu, on aika laittaa työt kuivamaan. Anna-ope neuvoi meitä laittamaan työt yöksi muovipussiin ja suhauttaa suhkepullosta mukaan pari suihkausta vettä, että se ei halkeile kuivuessaan. Seuraavana päivänä työt sai sitten putsata ylimääräinen jauhe pois pehmeällä kankaalla.

On olemassa monenlaisia mosaiikkikirjoja, mutta yksi hyvä vaihtoehto on Maria Kuparin 'Mosaiikkia'-kirja.