Laskettelevat lieskat
02.08.2022

Laskettelevat lieskat
Voi millä innolla ryhdyinkään huovutushommiin! Jyväskylän Taitokeskuksen taitava opettajamme Riikka Holappa kertoi meille perusperiaatteet ja auttoi meitä lempeästi ottamaan huovuttamisen ensiaskeleita.
Sain aika nopeasti kipinän, ja pikkuhiljaa alkoi syntyä idea lieskalaukusta! Halusin noin 30 x 40 cm:n läppälaukun lempiväreilläni. Materiaaleiksi valikoituivat Suomen lampaan värjätty karstavilla ja lieskoihin punainen esihuopa sekä hieman silkkiä antamaan kiiltoa.
Seuraavaksi kerron hieman työvaiheista. Kuvat löytyvät sivun alaosasta.
- Piirsin kaavan ja pohdin materiaalin menekkiä ja laskin mukaan kutistumisprosentin (n. 30%)
- 'Revin' karstavillasta sopivat palat ja 'avasin' villaa neljä kerrosta
- Karstasin (kissan tai koiran karsta toimii hyvin) liekin kiinnityspäätä ja rullasin vastakkaista päätä teräväksi suipoksi. Neulahuovutin hellästi liekit laukun läppään.
- Työ koottiin bambuverhon päälle.
- Ladoin laukun takaosan + läppäosan bambun päälle (2 kerrosta villaa päällekkäin & ristikkäin)
- SItten kaavan mallinen kuplamuovi takakappaleen päälle ja nostin takaosan saumat muovin päälle. Muovi jäi 'sisälle' laukkuun.
- Hiudutin reunat karstaamalla (= laukun sivusaumat).
- Laitoin kuplamuovin päälle kaksi kerrosta karstavillaa (=laukun etukappale). Etukappale oli pienempi kuin takakappale.
- Koko komeuden päälle päälle sitten valoverho ja saippualiuosta niin että työ kastuu kokonaan (liuos oli kuumaa!). Rullasin mukaan vielä pyyhkeen ja solmin rullan kiinni neljästä kohtaa, ettei työ liiku rullan sisällä.
- Rullasin käsivoimin n. 5 min.
- Avasin ja käänsin työn, rullasin taas n. 5 min.
- Avasin ja käänsin, rullasin n. 10 min.
- - sama -
- Venyttelin sieltä täältä ja asettelin muotoonsa.
- Kun huovutetusta työstä ei lähde enää 'nyppäisemällä' nöyhtää, on huopa valmis! Lopuiksi annoin työn kuivua ilmavassa paikassa
Huovutuskirjallisuutta alla kuvissa.