Oppeja kirjansidontaan 

15.12.2022

Kirjansidontataito

Ensimmäisistä savi- ja kivitauluista, papurys-kääröistä ja pergamenteista on siirrytty paperikirjoihin ja nykyään myös nettikirjoihin. Käsinkosketeltava, huolellisesti painettu, taitettu ja sidottu kirja on sen sisältämän tiedon / kertomuksen lisäksi kaunis taide-esine.

Olen aina rakastanut kirjoja ja halunnut jo pitkään ymmärtää konkreettisen kirjan tekemiseen liittyvät vaiheet.  Taitokeskuksen kirjansidontaviikko antoi tähän mahdollisuuden. Kirjansidonta yllätti minut sen tekemiseen liittyvällä tarkkuudella, monivaiheisuudellaan ja työläydellään. Arvostus käsin sidottua kirjaa kohtaan nousi moninkertaisesti, myös itse sidotun kirjan ainutlaatuisuus havahdutti. Käyn tässä läpi yhdenlaisen prosessin ja tekniikan lankasidontaan, jossa sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisella selkäompeleella. 

Materiaalit ja työvälineet

Materiaalit:

- 2 mm paksua konepahvia kansiin ja ohuempaa selkään

- kluuttia (= paperitaustattu viskoosikangas) selkämyksen sisä-ja ulkopuolelle

- paperia sisäsivuiksi

- kangasta tai paperia kansien taustaamiseen

- harsokangasta kannen päällysen tukemiseen

- lankaa sidontaan (itse käytin puuvillaista helmilankaa)


Työvälineet:

- Taittoluu

- Metalliviivain

- Mattopuukko ja alusta

- Naskali (tai ns. screwpunch)

- Puuliimaa ja pensseli sen levittämiseen

- Lyijytäytekynä 

Kirjansidonnan oppeja

Ensimmäiseksi leikattiin mattopuukolla 2 kpl kansia (konepahvia). Tässä tuli huomioida pahvin kuitusuunta, ettei se liimaamisen jälkeen lähde taittumaan.  Leikkasin myös selkäpahvin hieman ohuemmasta konepahvista (tätä ei näy kuvassa). 

Seuraavaksi taustattiin kannet eli kankaan takapuolelle liimattiin vehnäjauholiimaseoksella harso/tukikangas. Kankaan annettiin kuivua yön yli.

Vehnäjauholiimaseoksen ohje: 

Sekoita 4 dl vettä ja 1 dl vehnäjauhoja vispaten keskenään, keitä niin, että seos sakeutuu ja lisää jäähtyneeseen seokseen 2 rkl puuliimaa. 

Käytin sisäsivujen paperiksi kierrätyspaperia, joka on kivan huokoista ja lempeän väristä.
Taitoin sisäsivuiksi tarvittavat paperit kahtia ja laitoin ne sisäkkäin. Näistä tuli ns. 'vihkoja', joita tein 5 vihkoa per kirja. Yksi vihko sisälsi siis 4 kpl A4-kokoista sivua per vihko, jotka taitettiin kahtia A5-kokoisiksi. Vihkoja tehdään niin monta, kuinka paksun kirjan haluaa. Tässä tuli huomioida myös se, millä sidontatekniikalla kirjan sitoo. Itse päädyin lankasidonnassa tähkäpistoon, joten siihen tarvitsi parittoman määrän vihkoja.  Vihkot saavat olla vähän pienempiä kuin kannet.

Seuraavaksi liimasin selkämyksen ja kansien yhdistävän kluutin. Tässä tulee muistaa jättää pahvin paksuuden mittainen väli selän ja kansien taitekohtiin, jonka kansien taitoskohta vaatii. 

Tämän jälkeen liimataan kangas kansiin ja painellaan taittoluulla joka kohta. Ellei ole taittoluuta, hyödynnä esim. jotain keittiötyövälinettä, kuten muovikauhaa (sen kuperasta päästä). Kannattaa painella erityisesti selän ja kansien välinen 'hyppäyskohta', jonka kluutti yhdistää. Tämä kohta taittaa kirjan kannet kauniisti.  

Jos haluat kauniit reunat ja kulmat, leikkaa kolmio kulmiin - mutta jätä n. 2 mm kulman yli kangasta (alakuva). Taita huolellisesti reunat päällekkäin (kynsiä apuna käyttäen). Jotkut taittavat kulman, eivätkä leikkaa sitä pois. Näinkin voi tehdä, mutta se voi paksuntaa kulmaa, varsinkin jos on kyse kankaalla päällystetystä kirjasta. Varo liiman ylipursuamista, sillä jokainen ylimenevä liimajälki näkyy lopputuloksessa.

Kulman leikkaamisessa on sääntö, jossa pahvin paksuuteen lisätään 1mm. Näin kangasta/paperia jää tarpeeksi peittämään pahvi.

Kun kannet on liimattu, kannattaa ne laittaa hetkeksi painoon (esim. paksujen kirjojen alle), ettei liima vedä kuivuessaan kantta vinoon.

Kun sisäpuolellekin on laitettu kluutti ja sisäkansiin paperi tai kangas, voi reikien tekeminen sidontaan alkaa! Tein Tiina-opettajan ohjeen mukaan ruudukon (yllä), jonka avulla sain tarkat reiät selkämykseen (ensin sisäpuolelle, sen jälkeen reikien vahvistus ulkopuolelta). Tämä oli millimetripeliä, ja oma uskoni kirjan tekemiseen horjui kovasti tässä vaiheessa - ONNEKSI oli tsemppaajia ja kanssanaurajia. =) Kiitos opiskelutoverit Eeva, Iina ja Emilia ja tietysti Tiina-opettaja!

Käytin sekä punaiseen että siniseen kirjaan lankasidonnassa tähkäpistoa, johon ohje löytyy tästä (Kiitos Tiina tästä linkistä).

Alla olevassa kuvassa näkyy vihkojen reikätyöväline, jollainen Taitokeskukselta löytyi. Tällä oli helppoa tehdä vihkoihin tarvittavat reiät naskalilla. Tällaista on harvoin kotona kenelläkään, joten saman voi tehdä esim. keskeltä avatun kirjan avulla. Tärkeintä on, että jokaiseen vihkoon tulee reiät oikeaan kohtaan.  

Näiden kirjojen selkämyksessä on rivillä vierekkäin 5 reikää, koska vihkoja on 5 kappaletta. Tämä oli iso oivallus itselleni. Jokainen vihko ommellaan siis erikseen selkään kiinni! 

Tähkäsidonta aloitetaan kahden alimman reiän ylemmästä reiästä. Katso ohje edellä mainitusta videosta.

Valitsin sidonnan langat kirjan kanteen sopivien värien mukaan. Käytin puuvillaista helmilankaa. Tämä vaihe oli kaikkein mukavin.

Näin kaunis on valmis tähkäkuvio!

Tuula Moilasen kirja on kirjansidonnan perusteos, jota kannattaa tutkailla, jos aihe kiinnostaa.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita